Hardnekkigheidscriterium bij dyslexie en dyscalculie

Bij Kinderpraktijk Hoorn kun je terecht voor een dyslexie– of dyscalculieonderzoek. Veel ouders merken dat hun kind moeite heeft met spelling, lezen of rekenen. Dit blijkt vaak uit de CITO of IEP-scores op school. Omdat scholen niet altijd de middelen hebben om elk kind te testen, zoeken ouders vaak zelf een oplossing. Ook is het soms zo dat een kind niet voldoet aan het protocol van school. Dit betekent echter niet dat er dan geen sprake kan zijn van dyslexie. We kijken daarom graag met jullie mee!

Waar kijken we naar bij het vaststellen van dyslexie/dyscalculie?

Niet elk kind kan zomaar getest worden op dyslexie of dyscalculie. Dyslexie/dyscalculie wordt als volgt gedefinieerd:

✅ Er is sprake van een duidelijke achterstand.
✅ Een hardnekkig probleem met het nauwkeurig en/of vlot lezen en/of spellen op woordniveau of bij het rekenen. Het probleem blijft bestaan ondanks juiste begeleiding.
✅ Er moet worden voldaan aan het hardnekkigheidscriterium.
✅ Er zijn geen andere oorzaken (zoals een lagere intelligentie, problemen met zicht of gehoor) die de problemen kunnen verklaren.

Het hardnekkigheidscriterium

Er moet begeleiding geweest zijn volgens deze richtlijnen:

  • Minimaal 20 weken
  • Eén uur per week (of 3x 20 minuten)
  • Individueel (of in kleine groepjes)
  • Gegeven door een leerkracht, remedial teacher of orthopedagoog (in sommige gevallen telt logopedie ook mee)

Dit criterium geldt voor kinderen tot en met de tweede klas van het voortgezet onderwijs. Daarna wordt ervan uitgegaan dat er voldoende lees- of rekenonderwijs is geweest om hardnekkigheid vast te stellen. Begeleiding bij Kinderpraktijk Hoorn Scholen kunnen deze begeleiding niet altijd bieden. Jullie kunnen hiervoor ook bij ons terecht. We monitoren de voortgang van het lezen en spellen of rekenen. Tijdens de eerste bijeenkomst bekijken we op welk niveau je kind zit. Vervolgens toetsen we tussentijds of na de 20 weken om de voortgang te meten. Hierdoor kunnen we vaststellen of:

✅ Er geen vooruitgang is, wat een extra aanwijzing voor dyslexie/dyscalculie kan zijn.
✅ Er wel enige vooruitgang is. Na een maand kijken we dan of de kennis behouden is of weer is weggezakt. Sommige kinderen, vooral met een hoger IQ, kunnen regels tijdelijk onthouden zonder ze echt te automatiseren.