Faalangst en zelfvertrouwen
Sommige kinderen maken zich snel zorgen. Ze zijn bang om fouten te maken, durven niet op mensen af te stappen of vinden nieuwe situaties spannend. Dit kan ervoor zorgen dat ze minder durven en minder goed in hun vel zitten. Wij helpen je kind om sterker te worden en met meer vertrouwen naar zichzelf en de toekomst te kijken.
Faalangst en onzekerheid: herken de signalen
Wordt je kind zenuwachtig voor een toets of wedstrijd? Heeft het buikpijn van de spanning? Of zegt het vaak: ‘Ik kan het toch niet’? Dit kan komen door faalangst of onzekerheid. Sommige kinderen durven daardoor minder te proberen, waardoor ze niet laten zien wat ze echt kunnen. Vaak wordt dit ook gevoed door lesstof die te moeilijk of juist te gemakkelijk is, of een leerstoornis zoals dyslexie/dyscalculie die op de achtergrond aanwezig is.
Onze begeleiding is gericht op het gebruiken van ‘helpende gedachten’, ‘de leerberg’, maar ook ontspanningsoefeningen en het inzetten van een mantra. Bij Kinderpraktijk Hoorn hebben we ons eigen werkboek ontwikkeld waarvan we weten dat het werkt. Dit werkboek is ook te downloaden om het thuis te doen, zie hier.
Onderzoek als startpunt
Wil je weten waar de onzekerheid van je kind vandaan komt? Met een intelligentieonderzoek kijken we of er mogelijk aanwijzingen zijn die de onzekerheid bij je kind kunnen verklaren. Het is namelijk beter om te weten wat mogelijk onderliggende oorzaken zijn dan alleen te werken aan het gedrag dat je kind laat zien. Een intelligentieonderzoek is niet verplicht voor de begeleiding, maar we weten inmiddels wel dat het vaak grote inzichten geeft. Meer informatie over een intelligentieonderzoek, vind je hier.