Dyscalculie: als rekenen een uitdaging is
Heeft jullie kind al van jongs af aan moeite met rekenen? Worstel je met de vraag of er sprake is van dyscalculie? Of heeft je kind al een dyscalculieverklaring en zoek je passende begeleiding? Wij helpen je graag verder!
Wat is dyscalculie?
Dyscalculie betekent letterlijk ‘niet kunnen berekenen’. Kinderen met dyscalculie hebben moeite met het aanleren, onthouden en toepassen van rekenregels, zoals plus- en minsommen of de tafels. Waar rekenen bij veel kinderen na veel oefening automatisch gaat, blijft het voor kinderen met dyscalculie een lastige puzzel. Dit heeft niets te maken met hun intelligentie, maar met een specifieke zwakte in de verwerking van getallen en rekensystemen. Daarnaast is er vaak moeite te zien bij spelling of begrijpend lezen.
Hoe stellen we dyscalculie vast?
Wil je zekerheid over of jullie kind dyscalculie heeft? Dan kunnen we een dyscalculieonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek bestaat uit twee delen: een intelligentieonderzoek en een uitgebreid rekenonderzoek. Meestal nemen we het onderzoek af in twee sessies. Als uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van dyscalculie, ontvang je een officiële dyscalculieverklaring. Hiermee kan school gerichte ondersteuning bieden, zoals het gebruik van een tafelkaart of extra tijd bij toetsen.
Hardnekkigheidscriterium
Voordat een onderzoek kan plaatsvinden, moet worden voldaan aan het hardnekkigheidscriterium. Dit betekent dat je kind al extra rekenbegeleiding heeft gehad, maar hier weinig vooruitgang in heeft geboekt. Tijdens het intakegesprek kunnen we dit verder bespreken.
Belangrijk om te weten: Dyscalculie heeft niets te maken met intelligentie. Het gaat om een specifieke zwakte in de verwerking van getallen en rekenregels. Het is net als dyslexie een automatiseringsprobleem.

Begeleiding
Heeft je kind dyscalculie en wil je graag passende begeleiding? Dat kan!
Lees verder